Hvordan starter et ordsprog

Hvordan starter et ordsprog?

Vi ved alle hvem der har sagt forskellige kendte citater, men hvem ved hvor de forskellige ordsprog stammer fra. Ordsprog er nemlig noget der opstår, ved at flere og flere mennesker siger dem, modsat citater der ofte bliver taget fra kendte personer. Ordsprog kan havde forskellig betydning, fra kultur til kultur og kan derfor ikke direkte oversættes. Hos LingoBob oversætter de diverse tekster for dig, hvis du har problemer med det.

Hvor stammer de kendte ordsprog fra?

De danske ordsprog stammer allerede tilbage fra middelalderen, hvor man brugte eksempler fra dagligdagen i billedligt sprog. Af ordsprog der har overlevet fra dengang, er der blandt andet “man skal smede mens jernet er varmt”, “stop mens legen er god”, “Man kan ikke både blæse og have mel i munden” samt flere.

Det er nærmest umuligt at vide om de forskellige ordsprog er startet i Danmark, eller de har spredt sig fra andre lande. De mest kendte ordsprog, er nemlig spredt ud i hele verdenen.  Da ordsprog ofte starter hos almindelige mennesker og gradvist spreder sig, er det svært at finde hvor det præcist startede.

Hvad bruges ordsprog til?

Ordsprog bruges til at understrege en pointe i en samtale. Det kunne være gennem argumentation, der frembringer nogle synspunkter, der giver eftertanke. Et ordsprog er ofte kort, præcist og ligetil. Det videregiver ofte almen visdom, som relatere til daglig dagen. Ordsprog skal være i stand til at kunne forstås uanset tid og sted. De skal være effektive og lette at huske næsten så du får dem på hovedet.

Der er stor forskel på ordsprog i forskellige kulture og baggrunden for at sige dem. Der kan være ordsprog kun den enkelte kultur forstår, på grund af pointen hænger sammen med deres daglige liv. Derfor er det altid godt at havde en oversætter med, til at oversætte den præcise mening af ordsproget. Derudover kommer nogle ordsprog direkte udfra forskellige kultures religion.

Fremtiden for ordsprog

Vi oplever nok ikke i fremtiden, at der opstår nye ordsprog. Da det er svært i nutiden at skabe et ordsprog og få det delt så flere anvender det. Samtidig er vi mere for at videregive kendte, sjove eller ironiske citater. Man kan aldrig udelukke, at der måske kommer nye ordsprog på et tidspunkt, men det virker urealistisk da det høre en anden tid til, både i talemåde og som udtryksform.

Leave a Reply